ANASAYFA    SİTE HAKKINDA    HABERLER    SERVİSLER    AIS SİSTEMLERİ    VHF DENİZ TELSİZİ    İLETİŞİM 

 
 

 

AIS Nedir?

Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS-Automatic Identification System) yakın mesafeler içinde deniz araçlarının takip edilmesini sağlayan bir sistemdir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)'nün belirlediği SOLAS kuralları gereği 300 GRT ve daha büyük gemilerde ve tüm yolcu taşıyan ticari gemilerde bulundurulmasını zorunludur.

AIS Sistemi VHF Deniz telsiz frekanslarını kullanır. VHF Deniz bandında 87B (161.975MHz) ve 88B (162.025MHz) kanallarından GMSK modülasyonunda yayınlanır. Ses olarak anlaşılmaz, anlaşılması ve işlenilmesi için bu standartları destekleyen AIS alıcı (receiver), veya alıcı-verici (transponder) gerektirir. Amatör deniz meraklıları VHF Deniz telsizleri üzerinden aldıkları bu sinyalleri bilgisayarlarına aktarıp bilgisayar üzerinden takip etmelerini sağlayan sistemler kullanabilirler.

 YÖNETMELİKLERE UYGUN OLARAK TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN 'CLASS-B CS' STANDARLARINDAKİ YERLİ AIS TRANSPONDERLERİ


IDC AIS Klass-B CS
IDC Savunma Sanayi'nin Klas-B CS standartlarındaki yeni ürünü Denizcilik Müsteşarlığı'nın yayımladığı ilgili tebliğe uygun bir transponder.  İstenildiğinde geminin elektronik navigasyon sistemlerine ve ARPA Radarına bağlanabilen transponder kontaksız akıllı kart okuyucu ve opsiyonel 7" LCD ekran birimlerinden oluşuyor. 2W/12.5W çıkış gücüne sahip bir verici ve alıcıya sahip transponder Alman BSH sertifikasına sahip. 
 

REM P450 AIS-B CS
Rem Elektronik tarafından üretilen Klass-B CS standartlarında bir AIS Transponder. 2W/12.5W çıkış güçlerine sahip bir verici ve 3 alıcı barındıran bu cihaz  transponderin kendisi,

 
  Sistemi kullanan gemiler (ve deniz trafiğini düzenleyen VTS (Vessel Traffic Services) istasyonları) bu sistem üzerinden çevrelerindeki gemiler hakkında adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, gemi boyutları, gidecekleri liman ve tahmini varış zamanları gibi oldukça detaylı bilgileri kendi AIS ekranları üzerinde görebilirler. AIS gemilerde kullanılan Radar sistemlerine göre daha kısa mesafeyi kapsar ama çok daha detaylı bilgi verir.

 

WAIS (W-AIS / Warship-AIS) Nedir?

Harp Gemileri Otomatik Tanımlama Sistemi - WAIS, (Warship Automatic Identification System), AIS sisteminin savaş gemilerine uyarlanmış halidir. Kullanım alanı savaş gemileri ve denizaltıları dışında Sahil Güvenlik ve Deniz Polisini de kapsayabilir.

Özel bir şifreleme sistemi ve normal AIS sisteminden daha detaylı bilgi içermesi gibi özellikleri vardır. Özel bir yazılımın çalıştığı bilgisayara bağlantılı çalışan WAIS sistemi  IMO ECDIS, NATO WECDIS ve US Navy ECDIS askeri standartlarının normal AIS transponderlerine uygulanmış halidir.

 

A-Class ile B-Class AIS 'in farkları nedir?

İki çeşit AIS transponder cihazı vardır. Class-A denilen model SOLAS kapsamına giren uluslararası denizlerde sefere çıkan ticari gemilere takılır ve çok daha detaylı bilgiler içerir. Class-B tipi cihaz ise bu kapsamın dışında kalan fakat AIS takması mecburi 15mt'den büyük tüm ticari gemiler, 15mt'den büyük balıkçı tekneleri, boyuna bakılmaksızın tehlikeli yük taşına tüm gemiler, römorkör, kılavuz ve acenta tekneleri, arama kurtarma tekneleri ve 12 kişiden fazla yolcu taşına tüm ticari teknelere takılır. Her iki cihazın teknik özellikleri birbirinden farklılıklar gösterir.

Türkiye'de Denizcilik Müsteşarlığı tarafından konuyla ilgili "Klas-B CS" adında bir standart oluşturulmuş ve Türkiye şartlarına uygun Class-B AIS Transponderleri bu tebliğ kapsamında uygulamaya sokulmuştur. Aşağıda uygulamanın hangi tür gemileri kapsadığı ve Klas-B CS cihazının hangi özelliklerde olmasına dair müsteşarlık tebliğini bulabilirsiniz;
OTOMATİK TANIMLAMA SİSTEMİ (AIS) KLAS-B CS CİHAZININ GEMİLERE DONATILMASINA VE ÖZELLİKLERİNE DAİR TEBLİĞ

 


Kapsama alanı ne kadar?

AIS Cihazları VHF deniz telsiz frekansları üzerinden çalıştığından kapsama alanı VHF telsiz sinyallerinin yayılma imkanları ile sınırlıdır. Class-A tipi bir AIS transponder 12.5W çıkış gücü ile yaklaşık 15-20NM (Deniz Mili - 25-35km) mesafede çalışırken Class-B tipi bir cihaz 2W'lık çıkış gücü ile daha az mesafede (5-10NM 10-18km) etkili olabilir.

Bu açıdan harita üzerindeki her nokta AIS alıcıları açısından kapsama alanı içinde olamayabilir. Bir bölgede gemi görmüyorsanız bu orada gemi olmadığı anlamına gelmez. İlgili gemiler kapsama alanına girdiğinde yeniden görünür hale gelirler.

Fakat tecrübe ile sabittir ki zaman zaman bazı hava şartlarında VHF telsiz sinyalleri 60-70NM (110-130km) mesafeye kadar gidebilir, bu durumda normalde kapsama alanında olmayan bölgelerde gemiler geçici olarak bu hava şartları devam ettiği sürece görülür hale gelebilir.

Gemilerde kullanılan omnidirectional (çok yönlü) AIS antenleri nedeni ile kapsama alanı daha kısa olmakla beraber kara istasyonlarında directional (yönlü) antenler kullanılarak belli yönlerde çok daha uzak mesafelerden AIS sinyalleri alınmaktadır.

Örneğin, KOCAELI - İzmit Körfezi'nde çalışan 540 nolu amatör AIS istasyonu bu şekilde yüksek kazançlı Moxon tipi VHF anten kullanmaktadır ve Darıca hatta Adalar bölgesine kadar (~30-40NM) tüm İzmit Körfezini kapsama alanında tutmaktadır.

 


Gemiler sürekli yayın yapıyor mu?

AIS yayını geminin o anki durumuna göre farklı aralıklarla yapılır.
Geminin değişken bilgileri (hızı, rotası, zaman vb.) sabit duran bir gemide 3 dakikada bir yayınlanmasına karşın hareket halindeki gemiler hızlarıyla doğru orantılı 2-10 saniye arasında sıklıkla sinyal gönderirler. Geri kalan Sabit bilgiler (çağrı kodu, gemi boyutları, tahmini varış zamanı vb.) 6 dakikada bir yayınlanır.

 


Kullanım amaçları nedir?

AIS Cihazlarının kullanılmasındaki temel amaç VHF telsiz sisteminin kapsama alanında yakın bölgeler içinde deniz trafiğinin daha iyi takip edilebilmesi, iç denizlerde ve boğazlarda trafiğin güvenli şekilde yönetilmesini sağlanması ve sistemi kullanan gemilerin yakın çevrelerindeki deniz trafiğinden çok daha detaylı şekilde haberdar olmalarının sağlanmasıdır.

Ayrıca arama kurtarma çalışmalarına destek sağlaması, açık denizde avcılık yapan balıkçı teknelerin kontrolü, avlanmaya kapalı bölgelere giriş çıkışın kontrolü ve denizlerdeki kaçakçılık ve yasadışı göç gibi konuları kontrol altına alınması gibi avantajları vardır.

Tabi bizim gibi amatör deniz tutkunları veya gemiler ile iş yapan acentalar, firmalar gibi ilgililerinin canlı olarak gemileri takip edebilmelerini sağladığını da unutmamak gerekir.

 


Korsanların kullanması gibi sakıncalı yanları yok mu?

Asıl amacı güvenlik ve denetim olan bu sistemin kötü amaçlarla kullanılması tabiki mümkündür. Ama düşündüğümüzde ekmek bıçağı ile cinayet işlenebildiği, nükleer teknolojinin hem sağlık hem silah sektöründe kullanılması gibi benzeri pek çok konu vardır. Bu bir teknolojidir ve insanlığın kullanımına sunulmuştur. Bunun iyi yada kötü amaçlarla kullanılması insanların kendilerine bağlıdır.

Google Earth, Web kameraları, dinleme cihazları, 3G telefonlar gibi pek çok teknolojinin kullanıldığı günümüzde bu tip hizmetlerin kötü amaçlı kullanılacağını düşünmek ve bunlara karşı çıkmak paranoyadan öte birşey değildir.. Ayrıca emin olun ki korsanların elinde bizimkilerden çok daha gelişmiş teknolojiler vardır, bizim basit bir web sitemize kaldıklarını sanmıyorum!.. ;-)

5.1" LCD ekranlı kontrol paneli ve VHF/GPS antenlerinden meydana geliyor. Denizcilik Müsteşarlığının tebliğine uygun olarak ÖTV'siz yakıt takip sistemi ve kontaksız akıllı kart okuyucu özelliklerini üzerinde barındırıyor.

 

 

SERENITY 212TR Klass-B CS
ANELeSİSTEM tarafından üretilen Klas-B CS standartlarındaki transponder tarafından üretiliyor. Cihaz üzerine entegre 7" renkli LCD ekranı, sesli ışıklı uyarı sistemi, ÖTV'siz yakıt takip ve kontaksız akıllı kart okuyucusu ve SD/MMC kart girişi bulunan cihaz 2W/12.5W çıkış güçlerine sahip bir verici ve 2 alıcıya sahiptir.

 

i-AIS-TB CS Klas-B CS
i-Marine Deniz Teknolojileri tarafından üretilen cihaz Denizcilik Müsteşarlığı'nın yayınladığı Klass-B CS tebliğine uygun bir cihaz. Acil durum (SAR) düğmelerini kendi üzerinde taşıyan transponder'a kontaksız akıllı kart okuma ünitesi ve 7"-12" ve 15" seçeneklerinde sunulan LCD ekranlar bağlanabiliyor. Kıyı istasyonları tarafından kontrol edilebilen adaptif 2W/12.5W çıkış güçlerine sahip cihazın DSC (Kanal 70) desteği var.

 


CLASS-A STANDARLARINDAKİ
YABANCI AIS TRANSPONDERLERİNE ÖRNEKLER

Nauticast Class A (SOLAS) AIS TransponderNauticast Class A (SOLAS) AIS Transponder
Uluslarası denizlerde SOLAS standartlarında ve Nauticast UAIS özelliklerini barındıran komple bir A Klas AIS alıcı-vericidir. Basit kullanımı, kompakt gövdesi, detaylı grafik ekranı ve dahili tuş takımı ile öne çıkan bir cihaz.

 

ProTec Class A (SOLAS) AIS TransponderProTec Class A (SOLAS) AIS Transponder
IMO SOLAS standartlarında üretilmiş, deniz şartlarına dayanıklı, masaüstü telsiz cihazı tipinde bir AIS alıcı-vericidir. Kendi üzerinde grafik ekranı olmamasına rağmen kolay kullanımlı bir tuş takımına sahip cihaz her türlü ekrana bağlantı kurabiliyor.

 


 

Bende AIS istasyonu kurmak istiyorum, zor mudur?

Amatör olarak karada bir AIS istasyonu kurmak çok zor olmasada konu hakkında (telsiz, elektronik vb.) biraz tecrübe sahibi olmanızı gerektirir. Temel olarak iki yöntem vardır;

- AIS Receiver kullanmak: En pratik yöntemdir, en kaliteli sonuçlar alınır, kurmak ve işletmek kolaydır. Fakat AIS receiver'ların fiyatları 300€ 'lardan başlar ve Türkiyede bulmak biraz zordur.

- VHF Marin Telsiz Kullanmak: Eğer bir VHF deniz telsiziniz varsa bunun ses çıkışını bilgisayara bağlayarak (ses çıkışı yoksa discriminator denilen bağlantıyı yaparak) bilgisayarınızda AISMon veya ShipPlotter gibi yazılımlar kullanarak çevrenizdeki AIS sinyallerini bilgisayarınızdan takip edebilir isterseniz aynı zamanda bunu internet üzerinden tüm dünyada (bizim buradan yaptığımız gibi) paylaşabilirsiniz.. Fakat telsizinizi modifiye ederek yaptığınız bu yöntem diğerine göre daha düşük sinyal kalitesi, daha küçük bir kapsama alanı verecektir. Ayrıca bu kullanım sırasında telsizinizin bu işe ayrılmış olması ve onu kullanamıyor olmanız da cabası.

Her iki yöntemde de bulunduğunuz yerin denize yakın, uygun bir noktada olması ve olabildiğince yüksek bir noktaya VHF marin tipi bir anteni monte etmeniz gerektiğini de eklemek lazım.


Yasal durumu nedir?

İşte zurnanın zırt dediği yere geldik!  ;-)
Tüm dünyada amatör olarak AIS sinyallerini takip etmek, gemileri izlemek, bu bilgileri diğer amatör meraklıları ile paylaşmak serbest iken ne yazıkki ülkemizde ilgili yönetmelikler gereği karada AIS cihazı çalıştırmak, bu bilgileri izlemek ve paylaşmak YASAKTIR!..

(Bakınız: 7. Bölüm, Madde-23, 6-7. Fıkraları - GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ SİSTEMLERİNİN KURULMASINA VE İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK)

Yasakcı zihniyet ile yapılmış ve herkese açık olan AIS bilgilerini tek bir kurumun tekeline sokan bu yönetmeliğin değiştirilmesi ve amatör deniz tutkunlarına AIS bilgilerini izlemenin önünün açılması için gerekli başvurularımız Denizcilik Müsteşarlığı'na iletilmiştir.

Bu açıdan Gemitrafik.com olarak bu yasal zemin değişinceye kadar Türkiye'den AIS bilgilerinin izlenmesi ve yayımlanmasına yönelik hiçbir faaliyette BULUNMUYORUZ. Sitemizde yayımlanan tüm bilgiler YURTDIŞINDAN GELMEKTEDİR. Hiçbir bilgi yerli kaynaklı değildir. İlgili kaynaklara bu bilgilerin nereden ve nasıl geldiğini bilmiyoruz. Bu açıdan sitemizden de görebildiğiniz bu bilgilerin yasal SORUMLULUĞU BİZE AİT DEĞİLDİR.

 

VTS Nedir?

Deniz Aracı Trafik Servisleri (Vessel Traffic Services) iç denizlerde veya boğazlarda deniz trafiğinin güvenli şekilde yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Hava trafik kontrolörlüğünün denizde olan çeşididir. VTS sistemleri radar, kapalı devre kamera görüntüleri, AIS sinyalleri ve VHF deniz telsiz sistemlerinin tamamını kullanarak belirli bölgelerdeki deniz trafiğinin güvenli ve düzenli şekilde işlemesini sağlar.

Türkiye'de VTS hizmeti Ulaştırma Bakanlığı - Denizcilik Müsteşarlığı - Kıyı Emniyeti Denel Müdürlüğü tarafından İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde verilmektedir. İzmit körfezi için kurulma çalışmaları devam etmektedir. (Bknz: Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri)

 
   
 > TAKİP EDİN! >>

(C) 2009-2010 - bilgi@gemitrafik.com 

.
 
D e s t e k ç i l e r i m i z
Sunucu Barındırma Hizmet Desteği
Truva Bilişim Çözümleri
Eğitim Desteği
Açık Deniz Akademi
Hizmet Desteği
TekneTransfer.com
  .  
UPS Desteği
ARTronic
Elektronik
Canlı Yayın Sunucusu Desteği
Yayındayiz.biz
VHF Marin Telsiz Desteği
Cihan Gemi Elektroniği

D e s t e k ç i   o l m a k   v e y a   r e k l a m   i m k a n l a r ı n ı    ö ğ r e n m e k   i ç i n   l ü t f e n   i l e t i ş i m   k u r u n u z .