AIS RECEIVER KURULUM VE KULLANIM KILAVUZU

WIRELESS AIS RECEIVER
(2 Channel – 161.975MHz/162.025MHz)

Bu cihaz Comar SLR200N Network AIS Receiver‘in bir kutu içerisinde TPLink Wireless Router ile birleştirilerek özel olarak hazırlanmıştır.

Bu cihaz içindeki modüller profesyonel endüstriyel ürünler olmasına rağmen bu şekilde bir kutu içinde birlikte çalışması özel bir proje olarak amatör olarak yapılmıştır. Bu nedenle endüstriyel cihazlar gibi bir kurumsal destek, garanti, kutu, kitap ve aksesuarlar beklenmemelidir. Tüm destek GemiTrafik.com tarafından sağlanacaktır.

Cihaz kablosuz (wireless) olarak WiFi network bağlantısı üzerinden AIS verilerini paylaşmaya programlanmıştır.

WiFi Network üzerinden her türlü (PC, Linux, Macintosh, Android, IOS vb.) bilgisayar, tablet ve telefonlar ile bağlanarak TCP portu üzerinden AIS verileri izlenebilir.

Bilgisayar, tablet ve telefonlarda AIS sinyallerini alıp işleyecek bir navigasyon yazılımı (Örneğin: OpenCPN, Navionics, MaxSea, iNavX vb.) kullanmanız gerekir.


DİKKAT!
Bu cihaz su geçirmez DEĞİLDİR!
Su ve nemden korunmalıdır. Açık havada kullanılamaz.
Kapalı alanda, üzerine güneş vurmayacak ve havadar bir yerde kullanılmalıdır.


KURULUM:

Cihazı verimli ve sorunsuz olarak kullanabilmek için lütfen aşağıdaki bilgileri dikkatlice takip ediniz.
Kurulumun herhangi bir aşamasında takılırsanız en başa dönüp yazılanları dikkatlice yeniden okuyunuz.
Yine çözüm bulamıyorsanız kaptan@gemitrafik.com ‘a yazabilirsiniz.

POWER GİRİŞİ
Cihaz 12V DC elektrik akımı ile çalışır. En yoğun çalışma anında harcadığı güç 20W (1.7A) ‘ı geçmez. Adaptörle çalıştırma durumunda gerilim düşümü ve ısınma problemi yaşamamak için en az 2A (25W) çıkış gücüne sahip adaptörle kullanmanız tavsiye edilir.

Adaptör ile 220V üzerinden çalıştırmak dışında teknede çakmak adaptöründen veya kontrol paneline direk bağlantı yapılacak ise mutlaka en çok 10A’lik bir sigorta ile korunan bir hat üzerinden beslenmelidir. (220V AC adaptör dışında kullanılacaksa DC kablonun “kırmızı ARTI / siyah EKSİ” renklerine dikkat edilmelidir.)

Cihazın bir açma kapama anahtarı yoktur, enerji verildiğinde çalışır, 10sn içinde AIS sinyallerini almaya başlar, 1dk içinde de WiFi özellikleri devreye girer, kapatmak için enerjisinin kesilmesi gerekir.

ANTEN GİRİŞİ
Bu girişe 50 ohm empedansa sahip bir AIS-VHF anteni BNC konnektör ile bağlanır. Bağlanılan antenin AIS (161,975-162.025MHz) ve/veya VHF (156-162MHz) deniz frekansları için uygun olan, mutlaka 50ohm empedansa sahip olduğuna emin olun. AIS için tasarlanmış, orta frekansı 162MHz olan antenler daha performanslı olacaktır.

ANTEN KURULUMU
Cihaz ile birlikte gelen özel Flowerpot tasarımı 162MHz VHF AIS anteni dikey olarak kullanılmalıdır. Beraberindeki montaj braketi dikey veya yatay boruya monte edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. (Bağlantı U civataları aşağıdaki resimdeki gibi çıkartılıp diğer yönde takılabilir. U civatalar kullanılmak istenmez ise aynı deliklerden bir yere vidalanabilir.)

Anteni monte edeceğiniz yerin 50cm yakınında başka bir metal cisim olmamalı, anten denize 90 derece dik şekilde, her yönü görebilecek gibi etrafı açık bir yere monte edilmelidir. (kaptan köşkünün üzeri, silyon direği veya parampetlere olabilir.) Antene 50cm’den yakın metal objeler antenin alış kalitesini ve cihazın çalışma performansını olumsuz etkileyecektir.

POWER IŞIĞI
Cihaza enerji verildiğinde yeşil olarak yanar, cihaz çalıştığı sürece sabit yanacaktır. Zayıf şekilde yanması, pırpırlanması cihazın enerji girişinde bir sorun olduğunun işareti olabilir, kontrol ediniz.

CHANNEL A-B IŞIĞI
Cihaz tarafından bir AIS sinyali alındığında kırmızı olarak yanıp söner.  Hangi AIS kanalından sinyal alınırsa o kanalın ışığı yanar. Power ışığına göre daha zayıf bir ışık verir. Çevredeki AIS sinyali yayınlayan deniz araçlarının sayısı, hareketli olmaları ve anteninizin durumuna göre yanma sıklığı değişkenlik gösterecektir. Uzun süre bu ışık yanmıyorsa öncelikle çevrenizde AIS sinyali yayınlayacak bir deniz aracının olup olmadığına emin olun (www.gemitrafik.com/trafik.htm adresinden çevrenizdeki deniz araçlarını kısmen görebilirsiniz) sonrasında anten bağlantılarınızın doğru ve sağlam olduğuna emin olun.


CİHAZ İLE BAĞLANTI KURMAK

Cihaz kendi içinde bir WiFi erişim noktasına sahiptir, ilk açıldıktan 1dk içinde WiFi özelliği devreye girecektir.
Telefon veya tabletinizde WiFi özelliğini açıp “GT-200W AIS Receiver” isimli SSID’ye bağlanınız (cihazın SSID adını görmüyorsanız biraz daha bekleyip tekrar deneyiniz.. Cihaz ilk açıldığında WiFi’ın aktif olması 1dk kadar süre alabilir..),

wifi şifresi cihazınızın üzerindeki etikette yazmaktadır, büyük küçük harflere dikkat ederek aynısını girip bağlantı kurunuz.

Telefon veya tabletinizin Wifi ayarlarınızı (IP, DNS, Proxy vb.) değiştirmeyin, varsayılan (default) ayarları ile AIS receiver’e bağlantı kurabilirsiniz.

AIS Receiver’e bağlantı kurduğunuzda telefonunuz “Internet yok, yine de bağlanalım mı” diye soracaktır, evet deyip bağlantıyı devam ettirin. AIS Receivere bağlandığınızda aynı anda internete bağlanma imkanınız olmayacaktır. Bu nedenle AIS Receiver’e bağlanmak için günlük aktif kullandığınız telefonunuzu değil bu iş için ayırdığınız ayrı bir telefon veya tableti kullanmanızı tavsiye ederiz.


ÖRNEK OPENCPN YAZILIM KURULUMU

Ücretsiz dağıtılan, açık kaynak kodlu OpenCPN navigasyon yazılımı hem bilgisayarlar hem tablet ve telefonlar için en yaygın, bilinen ve pratik programdır. Programı internetten indirip kurulumu yaptıktan sonra AIS RECEIVER’e bağlamak için aşağıdaki ayarların yapılması yeterlidir.

  1. SEÇENEKLER (SETUP) ikonuna (ingiliz anahtarı sembollü) tıklayarak programın ayarlarının yapıldığı ekranı açın.
  2. Burada BAĞLANTILAR (CONNECTIONS) bölümüne girin
  3. BAĞLANTI EKLE (ADD) butonuna tıklayın
  4. Özellikler bölümünde (NETWORK) seçeneğini işaretleyin
  5. Protokol olarak TCP ‘yi işaretleyin
  6. IP adresi (ADDRESS) olarak “192.168.43.110” yazın
  7. Bağlantı noktası (DataPort) olarak “22070” yazın
  8. ve başka hiçbir değeri ve ayarı değiştirmeden TAMAM (OK)’a tıklayın.

Hepsi bu!
Artık OpenCPN programını kurduğunuz cihaz (bilgisayar, tablet, telefon vb.) AIS RECEIVER’ın bağlı olduğu aynı kablosuz modeme bağlı (veya LAN üzerinden kablolu bir bağlantı var) ise karşılıklı iletişime geçip AIS RECEIVER’dan gelen AIS sinyallerini aşağıdakine benzer şekilde ekranda göstermeye başlayacaktır.

Eğer AIS RECEIVER’in anteni bağlı, enerjisi açık ve bulunduğunuz bölgede AIS sinyali yayınlayan deniz araçları (büyük gemiler, ticari tekneler vb.) var ise kısa bir süre sonra AIS sinyallerini görmeye başlayacaksınız. Eğer makul bir süre (1-3dk) içinde ekranda AIS sinyallerini görmeye başlamadıysanız öncelikle cihazınızın (bilgisayar, tablet, telefon vb.) AIS RECEIVER ‘ın “GT-200W AIS Receiver” SSID’li (isimli) Wifi networküne bağlı olup olmadığına emin olun. Sonra sırası ile AIS RECEIVER’ın anteninin bağlı olup olmadığını ve elektriğinin açık olup olmadığını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa bu kılavuzun en başından başlayıp tüm kurulum ayarlarını yeniden gözden geçirin.


ÖRNEK NAVIONICS YAZILIM KURULUMU

Yaygın olarak kullanılan NAVIONICS uygulamasının sadece ÜCRETLİ versiyonunda AIS desteği vardır. Ücretsiz versiyonda da aşağıdaki ayarları yapabilir ama AIS sinyallerini harita üzerinde göremezsiniz.

  1. Harita ekranındayken MENU butonuna tıklayınız.
  2. Açılan menüde alt sıralardaki PAIRED DEVICES seçeneğine giriniz.
  3. Ekranın sağ üst köşesindeki ARTI (+) işaretine tıklayınız.
  4. Connect a Device ekranının en alt kısmındaki ADD DEVICE butonuna tıklayın.
  5. Açılan Add Device ekranında önce en alttaki TCP butonuna tıklayın.
  6. Name bölümüne istediğiniz bir ismi verin. (Örnek: AIS)
  7. Host bölümüne “192.168.43.110” yazın.
  8. Port number bölümüne “22070” yazın.
  9. Sağ üst köşedeki SAVE butona basın.

Tüm işlemleri doğru yaptıysanız ve Wireless AIS Receiver cihazı çalışıyorsa Paired Device ekranında “Connected” yazısını göreceksiniz.

Ana harita ekranına dönerek AIS sinyallerini harita üzerinde görebilirsiniz.

Eğer AIS RECEIVER’in anteni bağlı, enerjisi açık ve bulunduğunuz bölgede AIS sinyali yayınlayan deniz araçları (büyük gemiler, ticari tekneler vb.) var ise kısa bir süre sonra AIS sinyallerini görmeye başlayacaksınız. Eğer makul bir süre (1-3dk) içinde ekranda AIS sinyallerini görmeye başlamadıysanız öncelikle cihazınızın (bilgisayar, tablet, telefon vb.) AIS RECEIVER ‘ın “GT-200W AIS Receiver” SSID’li (isimli) Wifi networküne bağlı olup olmadığına emin olun. Sonra sırası ile AIS RECEIVER’ın anteninin bağlı olup olmadığını ve elektriğinin açık olup olmadığını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa bu kılavuzun en başından başlayıp tüm kurulum ayarlarını yeniden gözden geçirin.


DİĞER AIS DESTEKLİ NAVİGASYON UYGULAMALARI

Android ve iOS işletim sistemli tablet ve telefonlarda hangi navigasyon yazılımlarının AIS sinyallerini göstermeyi desteklediğini aşağıdaki tablolardan görebilirsiniz;