AIS İstasyonu kurmak

Bende AIS istasyonu kurmak istiyorum, zor mudur?

Amatör olarak karada bir AIS istasyonu kurmak çok zor olmasada konu hakkında (telsiz, elektronik vb.) biraz tecrübe sahibi olmanızı gerektirir. Temel olarak iki yöntem vardır;

– AIS Receiver kullanmak: En pratik yöntemdir, en kaliteli sonuçlar alınır, kurmak ve işletmek kolaydır. Fakat AIS receiver’ların fiyatları 300€ ‘lardan başlar ve Türkiye’de bulmak biraz zordur.

– VHF Marin Telsiz Kullanmak: Eğer bir VHF deniz telsiziniz varsa bunun ses çıkışını bilgisayara bağlayarak (ses çıkışı yoksa discriminator denilen bağlantıyı yaparak) bilgisayarınızda AISMon veya ShipPlotter gibi yazılımlar kullanarak çevrenizdeki AIS sinyallerini bilgisayarınızdan takip edebilir isterseniz aynı zamanda bunu internet üzerinden tüm dünyada paylaşabilirsiniz.. Fakat telsizinizi modifiye ederek yaptığınız bu yöntem diğerine göre daha düşük sinyal kalitesi, daha küçük bir kapsama alanı verecektir. Ayrıca bu kullanım sırasında telsizinizin bu işe ayrılmış olması ve onu kullanamıyor olmanız da olumsuz yönlerinden.

– DVB-T alıcı ve SDR# yazılımı Kullanmak: Gelişen teknoloji ile artık uygun fiyatlara sahip olunabilen DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial / Karasal Dijital TV Alıcı) cihazı ve bilgisayarınıza kuracağınız SDR# yazılımı ile AIS sinyallerini yine AISMon yazılımına aktarabilir, ShipPlotter vb. yazılımlar ile görebilir, paylaşabilirsiniz. Fakat kalite ve kapsama alanı olarak yine marin telsiz kullanmak gibi düşük kaliteyi baştan kabul etmeniz gerekir.

Her üç yöntemde de bulunduğunuz yerin denize yakın, uygun bir noktada olması ve olabildiğince yüksek bir noktaya VHF marin tipi bir anteni monte etmeniz gerektiğini de eklemek lazım.

Yasal durumu nedir?

İşte zurnanın zırt dediği yere geldik!  😉
Tüm dünyada amatör olarak AIS sinyallerini takip etmek, gemileri izlemek, bu bilgileri diğer amatör meraklıları ile paylaşmak serbest iken ne yazık ki ülkemizde ilgili yönetmelikler gereği karada AIS cihazı çalıştırmak, bu bilgileri izlemek ve paylaşmak YASAKTIR!.. 

(Bakınız: 7. Bölüm, Madde-23, 6-7. Fıkraları – GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ SİSTEMLERİNİN KURULMASINA VE İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK)

Yasakcı zihniyet ile yapılmış ve herkese açık olan AIS bilgilerini tek bir kurumun tekeline sokan bu yönetmeliğin değiştirilmesi ve amatör deniz tutkunlarına, araştırmacı ve öğrencilere  AIS bilgilerini izlemenin önünün açılması, ilgili yönetmeliklerin dünya standartlarına çekilmesi için gerekli başvurularımız Denizcilik Bakanlığına iletilmiş ama olumsuz cevaplar alınmıştır. 🙁

Bu nedenle GemiTrafik.com olarak bu yasal zemin değişinceye kadar Türkiye’den AIS bilgilerinin izlenmesi ve yayımlanmasına yönelik hiçbir faaliyette BULUNMUYORUZ. Sitemizde görülen tüm bilgiler YURTDIŞINDAN GELMEKTEDİR. Hiçbir bilgi yerli kaynaklı değildir. İlgili kaynaklara bu bilgilerin nereden ve nasıl geldiğini bilmiyoruz.