Lüks yatlara ucuz mazot cahilliği bitsin artık!
Yıllardır bu aşağıdakiler benzeri yalan yanlış, provokatif ve bazıları sahte (fotomontaj) paylaşımlar görüyoruz, ne yazık ki bunlar gerçeği yansıtmıyor.
Hatta daha beteri gazeteciler, partiler ve milletvekilleri bile bu popülist yalana, saptırılmış propagandaya alet oluyorlar.
Çoğunlukla sosyal medyadan yayılan bu yanlışlığa her defasında ayrı ayrı cevap vermekten yorulduğumuz için son kere doğruları buraya yazalım, gerektiğinde buradan paylaşmak herkes için daha kolay olur diye düşündük.
İşte “ucuz mazot” efsanesinin gerçekleri;
Denizcilikte 2 çeşit ucuz mazot uygulaması var,
1) ÖTV’SİZ YAKIT:
Sadece belirli (ve biraz karışık) bürokratik işlemleri yapan TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi, turizm tekneleri vb) ötvsiz yakıt alabilirler.
Bürokratik işlemleri ve jurnal/kayıt tutma zorunluluğu ve defter masrafları nedeni ile sadece çok tüketimi olan tekneler tercih eder.
Özel tekneler, Yabancı bayraklı lüks yatlar vb ALAMAZ!
Bu konudaki tüm mevzuat ve şartlar, aklınıza takılan soruların cevapları buradan görülebilir;
https://atlantis.udhb.gov.tr/OTV2/_public/
Ayrıca dogrulukpayi.com’un konu hakkındaki analizi de buradan görülebilir;
http://www.dogrulukpayi.com/iddia-kontrolu/ozkan-yalim/ozel-yatlar-icin-yakitin-litresi-1-25-liradan-aliniyor-ciftciler
2) TRANSİT (vergisiz) YAKIT
Sadece yurtdışına çıkış yapan TİCARİ tekneler alabilir. Alınan yakıt Türkiye karasularında KULLANILAMAZ. Aldığı yakıt bitmeden yurtiçine dönenin kalan yakıtı vergilendirilir.
Pompada satışı yoktur, direk rafineriden mühürlü tankerler ile sevk edilir, bu nedenle az miktarda alınamaz, her firma satamaz.
Aynı freeshoptan vergisiz ucuz rakıyı, sigarayı alıp yurtdışına çıkmak gibidir. Hatta yurda girerken az miktar da olsa vergisiz rakı alabilirsiniz ama yakıt alamazsınız!
Tüm dünya ülkelerinde aynı uygulama vardır. Yurtdışına çıkacak olan o ülkenin yerel vergisini ödemez (bknz: tax free)
Bunun dışında Türkiye’de tüm tekneler genelde marinalardaki pompa (veya tanker) fiyatlarının yüksekliği nedeni ile karadakinden DAHA YÜKSEK FİYAT ile yakıt alırlar!
Nokta.
Lütfen cahilliği, yalanı yaymayın!
Yalana alet olmayın!
Doğru bilgiyi paylaşın!
[…] gerçeği nedir bilmeden kullanmamasını da dileriz. Konu hakkında bilgi edinmek için Lüks yatlara ucuz mazot cahilliği bitsin artık! yazımız […]
Zaten limanlardan lüks yatlar ve yoĺlardaki lüks araçlar hepsi şirketlerin üstüne kayıtlı bizi birde beynimizde sikmeyin.
Siz de denizcilik cahilliğiniz ile bizi yormayın, önce ticari yat ile şirkete kayıtlı yat’ın farkını öğrenin. Karadaki gibi değil işler.
Editör bey sen bu insanları güzel kekliyorsun ama ben bu akaryakıt işini yapıyorum ve sonuçta bu insanlar yani gemi yat vs sahipleri ucuza yakıt alıyorlarmı evet olay bu kadar basit
Biz kimseyi keklemiyoruz, yasayı yönetmeliği yazıyoruz da siz eğer burada yazılan dışında bir “akaryakıt işi” yapıyorsanız suç işliyor olabilirsiniz. Yasa yönetmelik açık, bunun dışında öyle her önüne gelen ÖTV’siz veya TRANSİT yakıt alamaz. Alıyorsa alan da satan da suç işliyor demektir, asıl bu kadar basit.
Burda bir cahil varsa o da sizsiniz.
Sebep?
Türkiyemizde kanunlar her daim emperyallerin avantajı için hazırlanmış. Şu veya bu şekilde lüx yat ve tekneler ucuz mazot alırlar.adaletsizliklerin önüne hiçbir hükümet geçemez.kim bindiği dalı keserdi
Yukarıdaki yazıyı okumadınız herhalde!?
A-LA-MAZ yazıyor özetle.
Gerisi hırsızlıktır, dolandırıcılıktır, namussuzluktur!
Siktir
Küfrünüzün sebebi nedir?
Çok mu hoşunuza gidiyor yalanlarla yaşamak?
Petrol kuyunuz mu var? İşinize taş mı koyduk? Hayırdır?!
“Marina satışları, ÖTV’den muaf” ibâresine dikkat.. Üstelik bu ilk aramada bulunabilen tek bir firma.. Uyduruk fotomontajları örnek göstererek gerçek durumları esgeçmek de sizin ayıbınız olsun, sizin cehâletiniz de fenâ değilmiş hani: https://www.opet.com.tr/tey-musteri-gruplarimiz
opet’in sayfasındaki bir paragrafın sadece bir kısmını alıp yanlış yorumlamışsınız. devamı şöyle diyor;
“Marinalarımızdan yapılması istenen ÖTV’den muaf akaryakıt satışları için öncelikle 0 216 522 90 85 veya 0 216 522 92 83 numaralarından tarafımıza ulaşılması gerekmekte olup, şirket merkezimiz üzerinden alınacak sipariş ile ve istenen koşulların sağlanması ile gerekli planlama yapılacaktır. ÖTV’ den muaf yakıtların dışında marinalarımızdan ÖTV’ li yakıt ihtiyaçları da karşılanabilmektedir.”
Sebebi de ÖTV’siz yakıt öyle pompadan “hadi bu da ötv’siz olsun” diye yapılamıyor.. özel kayıt takip prosedürleri var. Çoğu limanda ÖTV’siz yakıt satış izni olan akaryakıt firmaları tanker ile gelir, bu yakıtı ayrıca kayıt ederek teslim eder, alan tekne de ötvsiz yakıt takip defterine kayıt eder. Tankerin giremediği marina gibi yerlerde ise marinanın içindeki akaryakıt istasyonu özel izinle (ve kayıt altında) bu yakıtı kendi pompasından verebilir.
yani marinada satılan her yakıt ötvsiz değildir.. her tekne gidip öyle bişey alamaz. özel izin ve prosedürleri vardır..
yazının içinde ötvsiz yakıt ile ilgili tüm kanun, tüzük ve uygulama tebliğlerini okuyabileceğiniz linkleri verdik. açıp okursanız ötv’siz yakıtı kimlerin hangi şartlarda alabileceği, ne prosedürleri uygulamaları gerektiği açıkca yazıyor.. bunun dışındaki herşey tevatür..
“TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi, turizm tekneleri vb) ötvsiz yakıt alabilirler” demişsiniz. Unutmayın ki hizmet teknesi, turizm tekneleri dediğiniz şeyler ucu açık ifadeler. Özel yatların çoğu şirketler adına kayıtlı tıpkı şirketlere kayıtlı ama özel işlerde kullanılan aileye tahsis otomobiller gibi. Bu yüzden yalan dediğiniz haberler hala muallaktır.
ticari yat demek ticari amaçla, para kazanmak için kullanılan tekne demektir. şirkete kayıtlı tekneler otomatik olarak ticari yat olmaz. ayrı pek çok prosedürü var. şirkete kayıtlı, şirketin malı ama ticari bir amaç için kullanılmayan, işletilmeyen, kiralanmayan vb. tekneler bu ötvsiz yakıt hakkına sahip değillerdir.
Diyelim ki bir şirketim var. Şirketime kayıtlı bir de yatım var. Yatımı müşterilerimi gezdirme hizmeti için kullanıyorum. ÖTV den muaf mıyım?
Hayır. Yatınızı ticari kayıtlı yapar ve gelir amaçlı kullanırsanız ötvsiz yakıt hakkınız olur.
Şirkete kayıtlı yat ticari değildir.
yat mozptu otoda kullanılırmı tesekkür
Yat mazotu diye özel bir akaryakıt çeşidi yoktur.
Yatlar da kara araçlarının kullandığı motorini kullanmaktadırlar.
Sadece yüksek güçlü düşük devirli dizel makineye sahip büyük gemiler fuel-oil veya kükürt oranı yüksek motorin kullanırlar, bunlar kara araçlarında veya diğer küçük deniz araçlarında kullanılamaz.
bu yazının nasıl anlamadan saçma sapan cevaplar veriyorsunuz hayret bir şey özel yatlar şirket üzerineymiş de miş miş bir diğeri opet den almış anladığı kadar kısmı bu nasıl saçma salak bir anlayış anlamadım
Merhabalar; Yazınızın sonunda ”Bunun dışında Türkiye’de tüm tekneler genelde marinalardaki pompa (veya tanker) fiyatlarının yüksekliği nedeni ile karadakinden DAHA YÜKSEK FİYAT ile yakıt alırlar!” Diye bir cümle kurmuşsunuz. İstisna olarak bu şekilde satış yapan belki birkaç firma olabilir ancak genelleme yapmanız hiç doğru değil. Marina istasyonları kara istasyonlarındaki satış fiyatı ne ise o fiyat üzerinden satış yaparlar. Zaten akaryakıt şirketlerinin internet sitelerinde her il-ilçe için belirlenen satış fiyatları bellidir. Ayrıca tekne sahip ve kaptanları yakıt almadan önce çok sıkı pazarlık yaparlar ve en düşük fiyata almaya çalışırlar. Transit yakıt konusunda da mevzuatı doğru yazmışsınız ancak fiiliyatta öyle olmadığını da biliyorsunuzdur. Özel Yatların ucuz yakıt kullanımı konusundaki yanlış bilgileri silmeye çalışırken en azından Türkiyede’ki marina istasyonlarını da lekelemeyin lütfen.
Öncelikle konuya ilginiz ve açıklamalarınız için çok teşekkürler.
Bu yazıdaki marina istasyonlarının yüksek fiyatı yorumu uzun yıllardır yat sektöründe çalışan profesyonel kaptan olarak edindiğim tecrübelerime dayanmaktadır. On yıllar içinde Türkiye’nin hemen her kıyısında, neredeyse tüm yakıt istasyonlarından çeşitli boyutlardaki yatlar için yakıt aldım. Pazarlık etme imkanı olan büyük miktarda yakıt alımları dışında marinalardaki istasyonların tabela fiyatlarının her zaman karadaki istasyonlardan bir miktar yüksek olduğunu gördüm, görüyorum. Bu bir karalama veya kötüleme değil var olan gerçeğin yazılmasıdır.
Eğer tersi bir durumun varlığını gösteren bilgiler (marina istasyonu tabelasının kara istasyonu ile aynı veya düşük olduğunu gösteren) paylaşırsanız takipçilerimiz ile paylaşmaktan, duyurmaktan keyif duyarız.
yabancı bayraklı mega yatlar Marmaris,Bodrum,Fetiye gibi yerlerden Aliağ tesislerinden gelen 7-8 tanker yakıt alıyorlar bu yabancı bayraklı yatlarında transit mazot (ötv)siz aldıkları söyleniyor bunlarda ticari oldukları içinmi bu mazotu ucuz alıyorlar ?
Bu yabancı teknelerin aldığı yakıta “transit yakıt” deniyor ve Türkiyede’ki tüm vergilerden (kdv, ötv) muaf. Bu tekneler bu yakıtı aldıktan sonra 24 saat içinde Türkiye karasularından çıkmak zorunda, yakıtı TR karasularında kullanamazlar. Bu yurtdışına giderken havalimanındaki freeshop’tan vergisiz sigara, içki almak ile aynı şey. Tüm ülkeler benzer uygulama yapıyor.
Çok net bir şekilde açıklamışsınız. Mevzuatı da okumak yeterli oluyor anlamak için. Ancak amaç sadece provokatif haberleri yaymak olanlar halen anlamamakta diretiyor. Yine de sabırla yanıt vermişsiniz. Tebrikler.
Yazılanları okuduğumda bir kısmına gülerek hatta kahkaha atarak okudum araçların 6,20 kuruşa aldığı yakıtı özel yatlar 3,75 tl den alıyor ve bu yatlar hiç bir şekilde ticari faliyet yapmıyor tamamen kişisel yatlar ne bilgi kirliliğinden bahsediyordunuz bilmesek neyin ne olduğunu şu yazıyı okuyunca inanacaktım o derece he canım heee. Yatlar hatta daha pahalıya alıyor oldu oldu görürsem söylerim NOT:cranchi endurance 33 bir teknesi olarak ben yazıyorum bunu .
Bu söylediğiniz doğru değil.
Eğer doğru ise de yasal değildir.
Yasal olan yukarıdaki yazıda yazıldığı gibidir, gerisi yalan dolan.
Kara cahil olarak bütün yorumlardan anladığım şu…mevzuat açık,fakat ucuz yakıt alabilme yolları da açık,bir şekilde ucuz yakıt alma işi kitabına uyduruluyor.
Gerçekler kimilerinin işine gelmediği için kabul edemiyorlar. Devlet ticari faaliyetleri teşvik ve desteklemek için vergi gelirinden vazgeçiyor ama kimi çok akıllılar bilip bilmeden konuyu çarpıtıyor.
Özel yatlar alamaz. Yabancı lüx yatlar vergisiz yakıtı Türkiye’de kullanamaz.
Eğer bir süistimal varsa, orada bir kaçakçılık söz konusudur. Madem çok dürüstsünüz, fark ettiğiniz o kaçakçılığı ihbar edin ve o yanlışın önüne geçin.
Nihayet aklıselim bir yorum!
Bu şehir efsanesi mi,? neden böyle biliyoruz,!? editör bey, çiftçi ve balıkçı mı önemli yat ve gemi tüccarlarımi,.
Ne diyim, yanlış biliyormuşsunuz işte.. doğrusunu yazdık, siz de yönetmeliği açıp kendiniz okuyabilirsiniz, beğenmediğiniz yönlerini de hükümete iletin lütfen..
Biz kimseyi keklemiyoruz, yasayı yönetmeliği yazıyoruz da siz eğer burada yazılan dışında bir “akaryakıt işi” yapıyorsanız suç işliyor olabilirsiniz. Yasa yönetmelik açık, bunun dışında öyle her önüne gelen ÖTV’siz veya TRANSİT yakıt alamaz. Alıyorsa alan da satan da suç işliyor demektir, asıl bu kadar basit.
Demişsiniz ya yorumda, basit Allah affetsin milletimiz afetsinle olmayacak birşey yok , ucuz almaya devam
Ahlaksızlığın, hırsızlığın sonu yok.. ♂️
Bugüne geldik hala bu muhabbet dönebiliyor. Kimi videoda tabela paylaşıyor, yine hayır ucuza alıyorlar diyor, pompayı gösteriyor hayır vergisiz biniyor bu zenginler.. Yav bende zengin değilim ama hem Türk hem yabancı yatlara kaptanlık yapıyorum. Öyle 2-3000lt için bile pazarlık yapılmaz istasyonda(1). Tekne ruhsatlarında sahibi(hissedarı) kısmında tüzel yada özel kişi yazmasından bağımsız, CİNSİ kısmında TİCARİ YAT(commercial craft) veya ÖZEL YAT(recreational craft) ibaresi bulunur. Tüzel kişiliğe ait ÖZEL YAT ta alınabilir, TİCARİ YAT ta ama ticari yatın prosedürü gereklilikleri çoktur.(2) Adam şirketine kaydeder, alımdaki kdv sini yıllık. Beyanından düşer, tekne için yapılan masrafların kdv tutarlarını düşebilir ama kafasına göre mazot alırken baştan ötv siz mazot alamaz.