27 Ocak 2018

Lüks yatlara ucuz mazot cahilliği bitsin artık!

ile editör

Yıllardır bu aşağıdakiler benzeri yalan yanlış, provokatif ve bazıları sahte (fotomontaj) paylaşımlar görüyoruz, ne yazık ki bunlar gerçeği yansıtmıyor.

Hatta daha beteri gazeteciler, partiler ve milletvekilleri bile bu popülist yalana, saptırılmış propagandaya alet oluyorlar.

Çoğunlukla sosyal medyadan yayılan bu yanlışlığa her defasında ayrı ayrı cevap vermekten yorulduğumuz için son kere doğruları buraya yazalım, gerektiğinde buradan paylaşmak herkes için daha kolay olur diye düşündük.

İşte “ucuz mazot” efsanesinin gerçekleri;

Denizcilikte 2 çeşit ucuz mazot uygulaması var,

1) ÖTV’SİZ YAKIT:
Sadece belirli (ve biraz karışık) bürokratik işlemleri yapan TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi, turizm tekneleri vb) ötvsiz yakıt alabilirler.
Bürokratik işlemleri ve jurnal/kayıt tutma zorunluluğu ve defter masrafları nedeni ile sadece çok tüketimi olan tekneler tercih eder.

Özel tekneler, Yabancı bayraklı lüks yatlar vb ALAMAZ!

Bu konudaki tüm mevzuat ve şartlar, aklınıza takılan soruların cevapları buradan görülebilir;
https://atlantis.udhb.gov.tr/OTV2/_public/

Ayrıca dogrulukpayi.com’un konu hakkındaki analizi de buradan görülebilir;
http://www.dogrulukpayi.com/iddia-kontrolu/ozkan-yalim/ozel-yatlar-icin-yakitin-litresi-1-25-liradan-aliniyor-ciftciler

 

2) TRANSİT (vergisiz) YAKIT
Sadece yurtdışına çıkış yapan TİCARİ tekneler alabilir. Alınan yakıt Türkiye karasularında KULLANILAMAZ. Aldığı yakıt bitmeden yurtiçine dönenin kalan yakıtı vergilendirilir.

Pompada satışı yoktur, direk rafineriden mühürlü tankerler ile sevk edilir, bu nedenle az miktarda alınamaz, her firma satamaz.

Aynı freeshoptan vergisiz ucuz rakıyı, sigarayı alıp yurtdışına çıkmak gibidir. Hatta yurda girerken az miktar da olsa vergisiz rakı alabilirsiniz ama yakıt alamazsınız!

Tüm dünya ülkelerinde aynı uygulama vardır. Yurtdışına çıkacak olan o ülkenin yerel vergisini ödemez (bknz: tax free)

 

Bunun dışında Türkiye’de tüm tekneler genelde marinalardaki pompa (veya tanker) fiyatlarının yüksekliği nedeni ile karadakinden DAHA YÜKSEK FİYAT ile yakıt alırlar!

Nokta.

Lütfen cahilliği, yalanı yaymayın!
Yalana alet olmayın!
Doğru bilgiyi paylaşın!