Müsilaj’ın çaresi bulundu mu? İ.Ü. Su Ürünleri bakteri projesi umut veriyor!
İ.Ü. Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için pilot proje başlatıldı.
Bu kapsamda, Prof. Altuğ’un hazırladığı pilot çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı onayına sunuldu.
Bakanlıkların pilot projeyi onaylaması üzerine Prof. Dr. Altuğ ve ekibine İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı onayı ile Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Yenikapı’da müsilajın olduğu yerde bariyerli bir alan oluşturuldu.
Altuğ ve ekibi tarafından bu alanda multiparametre ile değişken çevresel parametrelerin başlangıç değerleri ölçüldü, ortamın doğal bakteri düzeyini belirlemek amacıyla deniz suyu ve müsilaj örneği alındı.
Bariyerle oluşturulan müsilajın olduğu doğal ortama üniversitedeki bilim insanlarının daha önce denizlerdeki çalışmalarında elde edilen yararlı bakteri karışımları verildi.
Pilot projeyle Marmara Denizi’nde görülen müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle temizlenmesi amaçlanıyor.
8 Haziran’da başlayan çalışmanın olumlu sonuçlar vermesi üzerine Prof. Altuğ bu gün twitter hesabından (@altuglen) aşağıdaki açıklama ve fotoğrafları yayınladı;
8 Haziran da müsilaja bakteri uygulaması yaptık.. Gün gün olumlu gelişmeyi heyecanla izledik.. Bu sabah son durumumuz.. Doğal ortam bakterileri doğanın hizmetinde.. Yeter ki insanoğlu bozmasın..