Nasa Marine AIS Engine 2 – WiFi Kurulum ve Kullanım Kılavuzu

Nasa Marine AIS Engine 2 model iki kanallı AIS receiver için yapılan WiFi modifikasyonu ile cihaza eklenen yeni özellikler;

  • Cihazın ürettiği NMEA formatındaki AIS sinyallerine 802.11 b/g/n standartlarındaki 2.4GHz WiFi bağlantısı (Hotspot) üzerinden erişim sağlar. WiFi Network üzerinden her türlü (PC, Linux, Macintosh, Android, IOS vb.) bilgisayar, tablet ve telefonlar ile bağlanarak TCP portu üzerinden AIS verileri izlenebilir. Bilgisayar, tablet ve telefonlarda AIS sinyallerini alıp işleyecek bir navigasyon yazılımı (Örneğin: OpenCPN, Navionics, MaxSea, iNavX vb.) kullanmanız gerekir.
  • Cihaza aynı anda max 3 adet TCP client (mobil cihaz, bilgisayar  vb.) bağlanabilir, fakat performans sorunları yaşanmaması için tek bir cihazdan bağlantı yapılması tavsiye edilir.
  • Cihazın kendi üzerinde 9 pinli RS-232 seri port çıkışı aktiftir, WiFi bağlantısı kullanılmazken kullanılabilir. Aynı anda kullanımı tavsiye edilmez.
  • WiFi modifikasyonunun cihazın toplam enerji tüketimine etkisi sadece 100mW (~30mA) kadardır.
  • WiFi özelliği kapatılamaz, cihaz çalıştığında devreye girer, cihaz kapandığında kapanır.
  • WiFi kapsama alanı/menzili ortam şartlarına göre değişkendir. Cihaz metal kutu, dolap vb. sinyal engelleyici bir bölüme konulmamalıdır. Olumsuz etkileşim ve bozulma olmaması için 25cm’den daha yakınında elektrikli/elektronik cihazlar olmamalıdır.
  • Cihaza eklenen WiFi özelliği cihazın diğer özelliklerine olumlu veya olumsuz yönde hiçbir etkisi yoktur. Modifikasyon için kullanılan ekipmanlar (güç kaynağı, sinyal çevirici, mikroişlemci ve wifi vericisi) flywire yöntemi ile cihaz anakartı üzerindeki negatif plaka üzerine monte edilmiş, titreşime karşı antistatik sünger ile desteklenmiş, sadece korumalı güç girişi ve rs232 çıkışından birer bağlantı ile anakart devrelerine irtibatlandırılmıştır.

KURULUM ve KULLANIM;

Cihazı verimli ve sorunsuz olarak kullanabilmek için lütfen aşağıdaki adımları dikkatlice takip ediniz.
Kurulumun herhangi bir aşamasında takılırsanız en başa dönüp yazılanları dikkatlice yeniden okuyunuz.
Yine çözüm bulamıyorsanız kaptan@gemitrafik.com ‘a yazabilirsiniz.

  • Nasa Marine AIS Engine 2 cihazını ıslanmayacak, direk güneş ışığı görmeyecek, etrafında WiFi sinyallerini engelleyici ve/veya bozucu etkenlerin olmadığı bir yere teknenin hareketleri ile yerinden oynamayacak, titreşim yapmayacak ve ısınmayacak bir şekilde yerleştirin/monte edin.
  • Anten bağlantısını yapın. (Sadece 50ohm empedansa sahip VHF marine veya Marine AIS amaçlı antenleri kullanın. Anten SWR ayarları 162MHz orta frekansına göre yapılmış olmalıdır.)
  • Cihazın güç girişinden 12V DC elektrik bağlantısını yapın. Güç kaynağınız en azından 1A akım (12W) verebilme kapasitesine sahip olmalıdır. 220V adaptörü yerine direk tekne elektrik sistemine/panoya bağlıyorsanız besleme hattı üzerinde mutlaka sigorta olmasına ve bağlantıları yaparken polariteye (artı-eksi uçları) dikkat edin. (Dikkat! Elektrik bağlantısı yapıldığından cihaz çalışır, açma kapama düğmesi yoktur.)
  • Cihaz çalıştığında üzerindeki kırmızı güç ışığı yanacaktır. Antenden AIS sinyalleri alındığında yeşil ışık kısa süreli olarak yanıp sönecektir. (Dikkat! Diğer aşamaya geçmeden önce bir süre cihazı gözleyip yeşil ışığın yanıp söndüğünden emin olun. Bulunduğunuz bölgede AIS sinyali yayınlayan gemiler var ama hiç yeşil ışık yanmıyorsa öncelikle anten bağlantınızı, anten, konnektör ve kablonun durumunu/sağlığını kontrol edin.)

CİHAZ İLE BAĞLANTI KURMAK

Cihaz kendi içinde bir WiFi erişim noktasına sahiptir, ilk açıldıktan max 1dk içinde WiFi özelliği devreye girecektir.
Telefon veya tabletinizde WiFi özelliğini açıp “NASAMarine_AIS” isimli SSID’ye bağlanınız (cihazın SSID adını görmüyorsanız biraz daha bekleyip tekrar deneyiniz.. Cihaz ilk açıldığında WiFi’ın aktif olması 1dk kadar süre alabilir..),

wifi şifresi cihazınızın üzerindeki etikette yazmaktadır, büyük küçük harflere dikkat ederek aynısını girip bağlantı kurunuz.

Telefon veya tabletinizin Wifi ayarlarınızı (IP, DNS, Proxy vb.) değiştirmeyin, varsayılan (default) ayarları ile cihazla bağlantı kurabilirsiniz.

Cihaza bağlantı kurduğunuzda telefonunuz “Internet yok, yine de bağlanalım mı” diye soracaktır, evet deyip bağlantıyı devam ettirin. Cihaza bağlandığınızda aynı anda internete bağlanma imkanınız olmayacaktır. Bu nedenle AIS sinyallerini takip etmek için günlük aktif kullandığınız telefonunuzu değil bu iş için ayırdığınız ayrı bir telefon veya tableti kullanmanızı tavsiye ederiz.


ÖRNEK OPENCPN YAZILIM KURULUMU

Ücretsiz dağıtılan, açık kaynak kodlu OpenCPN navigasyon yazılımı hem bilgisayarlar hem tablet ve telefonlar için en yaygın, bilinen ve pratik programdır. Programı internetten indirip kurulumu yaptıktan sonra cihazınıza bağlamak için aşağıdaki ayarların yapılması yeterlidir.

  1. SEÇENEKLER (SETUP) ikonuna (ingiliz anahtarı sembollü) tıklayarak programın ayarlarının yapıldığı ekranı açın.
  2. Burada BAĞLANTILAR (CONNECTIONS) bölümüne girin
  3. BAĞLANTI EKLE (ADD) butonuna tıklayın
  4. Özellikler bölümünde  (NETWORK) seçeneğini işaretleyin
  5. Protokol olarak TCP ‘yi işaretleyin
  6. IP adresi (ADDRESS) olarak “10.1.1.1” yazın
  7. Bağlantı noktası (DataPort) olarak “4444” yazın
  8. ve başka hiçbir değeri ve ayarı değiştirmeden TAMAM (OK)’a tıklayın.

Hepsi bu!
Artık OpenCPN programını kurduğunuz cihaz (bilgisayar, tablet, telefon vb.) AIS RECEIVER’ın bağlı olduğu aynı kablosuz modeme bağlı (veya LAN üzerinden kablolu bir bağlantı var) ise karşılıklı iletişime geçip AIS RECEIVER’dan gelen AIS sinyallerini aşağıdakine benzer şekilde ekranda göstermeye başlayacaktır.

Eğer AIS RECEIVER’in anteni bağlı, enerjisi açık ve bulunduğunuz bölgede AIS sinyali yayınlayan deniz araçları (büyük gemiler, ticari tekneler vb.) var ise kısa bir süre sonra AIS sinyallerini görmeye başlayacaksınız. Eğer makul bir süre (1-3dk) içinde ekranda AIS sinyallerini görmeye başlamadıysanız öncelikle cihazınızın (bilgisayar, tablet, telefon vb.) AIS RECEIVER ‘ın “NASAMarine_AIS” SSID’li (isimli) Wifi networküne bağlı olup olmadığına emin olun. (Bazı telefonlar Internet erişimini görmeyince bağlantıyı kesiyor olabilir.) Sonra sırası ile AIS RECEIVER’ın anteninin bağlı olup olmadığını ve elektriğinin açık olup olmadığını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa bu kılavuzun en başından başlayıp tüm kurulum ayarlarını yeniden gözden geçirin.


ÖRNEK NAVIONICS YAZILIM KURULUMU

Yaygın olarak kullanılan NAVIONICS uygulamasının da AIS desteği vardır. Bu uygulamayı kullanmak için aşağıdaki ayarları yapabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT!: Ne yazık ki Navionic uygulaması AIS sinyallerini işleme konusunda OpenCPN kadar hızlı ve verimli değildir, AIS takibi için OpenCPN’i kullanmanız tavsiye edilir.

  1. Harita ekranındayken MENU butonuna tıklayınız.
  2. Açılan menüde alt sıralardaki PAIRED DEVICES seçeneğine giriniz.
  3. Ekranın sağ üst köşesindeki ARTI (+) işaretine tıklayınız.
  4. Connect a Device ekranının en alt kısmındaki ADD DEVICE butonuna tıklayın.
  5. Açılan Add Device ekranında önce en alttaki TCP butonuna tıklayın.
  6. Name bölümüne istediğiniz bir ismi verin. (Örnek: AIS)
  7. Host bölümüne “10.1.1.1” yazın.
  8. Port number bölümüne “4444” yazın.
  9. Sağ üst köşedeki SAVE butona basın.

Tüm işlemleri doğru yaptıysanız ve Wireless AIS Receiver cihazı çalışıyorsa Paired Device ekranında “Connected” yazısını göreceksiniz.
Connect mesajını gördükten kısa bir süre sonra onun altında yeni bir satır daha açılacak ve “AIS: Receiving data” yazısını göreceksiniz, biraz zaman alabilir, bu aşamaya kadar bekleyiniz, bu yazıyı görmüyorsanız yukarıdaki aşamaları yeniden gözden geçiriniz.

Bundan sonra ana harita ekranına dönerek AIS sinyallerini harita üzerinde görebilirsiniz.

Eğer AIS RECEIVER’in anteni bağlı, enerjisi açık ve bulunduğunuz bölgede AIS sinyali yayınlayan deniz araçları (büyük gemiler, ticari tekneler vb.) var ise kısa bir süre sonra AIS sinyallerini görmeye başlayacaksınız. Eğer makul bir süre (1-3dk) içinde ekranda AIS sinyallerini görmeye başlamadıysanız öncelikle cihazınızın (bilgisayar, tablet, telefon vb.) cihazın “NASAMarine_AIS” SSID’li (isimli) Wifi networküne bağlı olup olmadığına emin olun. Sonra sırası ile cihazın anteninin bağlı olup olmadığını ve elektriğinin açık olup olmadığını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa bu kılavuzun en başından başlayıp tüm kurulum ayarlarını yeniden gözden geçirin.


DİĞER AIS DESTEKLİ NAVİGASYON UYGULAMALARI

Android ve iOS işletim sistemli tablet ve telefonlarda hangi navigasyon yazılımlarının AIS sinyallerini göstermeyi desteklediğini aşağıdaki tablolardan görebilirsiniz;