ANASAYFA    SİTE HAKKINDA    HABERLER    SERVİSLER    AIS SİSTEMLERİ    VHF DENİZ TELSİZİ    İLETİŞİM 

 
   
 

Sistem hakkında;

Bu site amatör deniz tutkunları ve meraklılar için tüm denizlerdeki gemileri canlı olarak harita üzerinden takip edebilmeleri amacıyla oluşturulmuştur. GemiTrafik.com sitesi tamamiyle ücretsizdir. Buradan ulaşabildiğiniz tüm bilgilere hicbir ücret ödemeden, hatta email adresinizi dahi vermeden, 7 gün 24 saat ulaşabilir, takip edebilirsiniz. Amaç tamamiyle amatörce bu işe ilgi duyan herkesin denizlerde hareket halinde (veya duran, demirli) deniz araçlarını web üzerinden heryerde bilgisayardan takip edebilmeleridir. Bu işten keyif almak dışında hiçbir ticari çıkarımız yoktur.

Sitede takip edebildiğiniz gemi trafik bilgileri AIS (Automatic Identification System-Otomatik Tanımlama Sistemi) denilen altyapı üzerinden temin edilmektedir. Her geçen gün projeye katılan amatörlerin katkıları ile kapsama alanı ve kalitesi artmakta, daha çok gemi ve liman takip edilebilir hale gelmektedir.

Sistemin Kullanılması

Trafik izleme ekranına girdiğinizde orta kısımda bir Google haritası yüklenecektir. Bu harita üzerinde bulunduğunuz bölgeye göre bazı renkli küçük işaretler (ikonlar) göreceksiniz. Aşağıda açıklamalarını göreceğiniz bu işaretler gemileri tanımlar.

Hareket Halindeki Deniz Araçlarını Gösteren İşaretler

Yolcu Gemileri; Her çeşit ticari amaçla yolcu taşıyan deniz araçlarını gösterir.
Kargo Gemileri; Ticari amaçlı yük taşıyan, dökme, konteyner gibi farklı türleri olan gemilerdir.
Tankerler; Her türlü sıvı yük taşıyan ticari gemilerdir.
Yüksek Hızlı Gemiler; Feribotlar, deniz otobüsleri gibi yüksek hızlı tekneleri temsil eder.
Romorkör ve Pilot Gemileri; Limanlarda diğer gemilerin kalkış ve yanaşma işlerine yardımcı olan, liman içinde gemilere hizmet veren gemilerdir.
Yatlar ve Diğerleri; AIS Sistemine dahil olmuş belirli boyutlardaki özel yatlar ve yukarıdaki kategorilere girmeyen tüm gemiler.
Tanımsız; Koordinatlarını, rotasını ve hızını bildirmiş ama henüz gemiyi tanımlayacak bir bilgi (çağrı kodu, IMO, MMSI numarası) yayınlamamış, veya tanımlama bilgileri tam olarak alınamamış gemilerdir.

Sabit İşaretler

Navigasyon İşaretleri; Karada veya denizde belirli bir noktayı tanımlamak amacı ile konulmuş işaretlerdir. Genelde sabit VTS istasyonlarını tanımlar.
Demirli/Batık; Denizde sabit duran gemilerdir. Bu işaretin rengi geminin yukarıdaki tanımına göre değişebilir.
 
 

Gemiler hakkındaki bu bilgiler nasıl kaydediliyor?

Sistem AIS (Automatic Identification System-Otomatik Tanımlama Sistemi) denilen altyapı üzerinden çalışmaktadır. Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (IMO) 'nun kuralları gereği 2004 yılından itibaren belirli büyüklükteki tüm gemilerde zorunlu olan AIS sistemi ile gemiler VHF deniz telsiz frekansları üzerinden gemileri hakkında bazı bilgileri (Adı, çağrı işareti, boyutları, rotası, hızı vb.) yayınlamaktadırlar. Bu bilgiler tüm dünyada bu işi gönüllü olarak yapan amatörler tarafından AIS Alıcı (receiver) cihazları ile alınıp internet üzerinden Marinetraffic.com projesine gönderilir. Daha sonra bu bilgiler bu proje üzerinden Gemitrafik.com gibi siteler üzerinden meraklılarının ilgisine sunulur.

AIS sistemi hakkında daha detaylı bilgi için lütfen "AIS Sistemleri" bölümüne bakınız.


Gemitrafik.com olarak Türkiye'den AIS bilgilerinin izlenmesi ve yayımlanmasına yönelik hiçbir faaliyette BULUNMUYORUZ.

Sitemizde yayımlanan tüm bilgiler YURTDIŞINDAN GELMEKTEDİR. Hiçbir bilgi yerli kaynaklı değildir. İlgili kaynaklara bu bilgilerin nereden ve nasıl geldiğini bilmiyoruz.

Bu açıdan sitemizden de görebildiğiniz bu bilgilerin yasal SORUMLULUĞU BİZE AİT DEĞİLDİR.


 

Sistemin Kapsama Alanı nedir?

AIS Sistemlerinin kapsama alanı alıcı istasyonun bulunduğu çevre şartları ve konumu, anten yüksekliği ve elektronik ekipmanlarının kalitesine göre çok değişken olabilir. Ama ortalama bir AIS alıcı istasyonunun kapsama alanı 15-20 Deniz Mili (25-35km) yarı çapında olabilir. Anten yüksekliği iyi ve donanımı kaliteli bir istasyon 60-70 Deniz Mili (110-130km) yarı çapına kadar kapsama sağlayabilir.

 

Harita üzerindeki hareket halindeki gemileri gösteren işaretlerin sivri kısımları gemilerin o anki yönlerini işaret eder. İşaretlerin büyüklükleri gemilerin büyüklüklerine göre değişir.

Harita üzerinde görülen bu işaretlerin üzerine mouse'unuzu getirip tıklamadan beklerseniz o geminin ismi görülecektir. Eğer mouse ile işaretin üzerine tıklarsanız aşağıdakinin benzeri bir pencere açılacaktır.


Bu pencerede ilgili geminin en temel bilgileri ve varsa bir fotoğrafı görülecektir. Gemi hakkında daha detaylı bilgi ve resimlere bakmak isterseniz pencere içindeki ilgili linkte tıklayabilirsiniz.

Gemi Rotasını Göster'e tıkladığınızda o geminin AIS sistemi kapsamında takip edilebilmiş tüm rotası harita üzerinde görülecektir. Rota çizgisi üzerinde hangi pozisyonda hangi hızda olduğu bilgileri de ayrıca vardır.
e'Mesafesi' seçeğine bastığınızda bu gemi ile harita üzerinde herhangi bir nokta arasındaki mesafeyi ölçebilirsiniz.
Pencere içinde Alındı bölümünde görülen parantez içindeki rakamlar bu bilgiyi Marinetraffic.com projesine kayıtlı hangi AIS alıcı istasyonun  kaydettiğini gösterir. Yanındaki süre ise bu bilginin kaç dakika önce kayıt edildiğini gösterir.


 

Gördüğümüz bilgiler ne kadar canlı?

Bilgileri denizden ve gemilerden toplayan AIS alıcı istasyonlarının hepsi 7 gün 24 saat internete bağlı sistemlerdir. Bölgelerinde topladıkları tüm AIS verilerini anından internet üzerinden Marinetraffic.com ana sunucularına iletirler. Bu bilgiler buradan işlenip google haritaları üzerinde görülecek şekilde şekillendirilir ve yine web siteleri üzerinden yayımlanır. Tüm bu işlem geminin kendi bilgilerini AIS sistemi üzerinden yayımlamasından itibaren birkaç saniye sürmektedir. Tabi her zaman altyapı kaynaklı gecikmeler olabilir.  Bir geminin ikonu üzerine tıkladığınızda o geminin o pozisyonu ile ilgili bilginin kaç dakika önce alınmış olduğu açılacak küçük pencerede yazmaktadır.


UYARI!
Gördüğünüz tüm bilgiler canlı olarak gemilerden gelen gerçek bilgiler de olsa denizde seyrüsefer (navigasyon) yapmak amaçlı bir sistem değildir.
Kesinlikle bu amaçla kullanılmamalıdır.

 

 
   
 > TAKİP EDİN! >>

(C) 2009-2010 - bilgi@gemitrafik.com 

.
 
D e s t e k ç i l e r i m i z
Sunucu Barındırma Hizmet Desteği
Truva Bilişim Çözümleri
Eğitim Desteği
Açık Deniz Akademi
Hizmet Desteği
TekneTransfer.com
  .  
UPS Desteği
ARTronic
Elektronik
Canlı Yayın Sunucusu Desteği
Yayındayiz.biz
VHF Marin Telsiz Desteği
Cihan Gemi Elektroniği

D e s t e k ç i   o l m a k   v e y a   r e k l a m   i m k a n l a r ı n ı    ö ğ r e n m e k   i ç i n   l ü t f e n   i l e t i ş i m   k u r u n u z .