27 Nisan 2018

Üsküdar Vapuru Faciası – 1 Mart 1958

ile editör

Üsküdar vapuru 1927’de Almanya Elbing tersanelerinde inşa edilen orta büyüklükteki buharlı vapurlardan biriydi.

Hizmete girişinden itibaren Şirket-i Hayriye’nin çok çalışan vapurlarından biri oldu. Ve 30 yıldan fazla İstanbul sularında yolcu taşıdı.. Fakat 1 Mart 1958 tarihinde çok feci bir sonla karşılaştı. Türk denizcilik tarihindeki en korkunç olaylardan birini yaşadı.

O gün, İzmit-Gölcük arasında, o bölge öğrencilerinin hafta sonu ulaşımına özel olarak sefer yaparken yakalandığı fırtına soncu battı.

Derhal kurtarma çalışmaları başlatıldı,İstanbul’dan özel ekipler gönderildi ama kaza anından itibaren deniz yüzeyi cesetlerle dolmuştu bile.

Arada birkaç kişi sağ olarak kurtarılıyordu ama denize dalan dalgıçlar ardı ardına cesetleri çıkarıyordu. Ölenlerin çoğu de genç öğrencilerdi.

Kurtarma çalışmaları haftalarca sürdü.Ama sadece birkaç kişi kurtulabildi.Yüzlerce genç, faciada yaşamını yitirdi. Vapur ise enkaz halindeydi.

Vapurda yaklaşık 400 kişi vardı. Ölenlerin sayısı ise hiçbir zaman tam olarak tespit edilemedi bile. 300’den fazla olduğu tahmin ediliyordu. Enkaz yığını haline gelen Üsküdar vapuru ise ancak mart ayı sonunda denizden çıkarılabilmişti. Vapur kesinlikle kullanılamaz, hurda haldeydi.

Yoğun çalışmalara rağmen, enkaz yığını halindeki vapurun yüzdürülmesi mümkün değildi. İstanbul’a getirilmesi bile haftalar sürdü. Üsküdar vapuru, nihayet 5 Mayıs 1958 günü, birkaç kurtarma gemisi eşliğinde İstanbul’a getirildi ve Haliç Tersanesi kıyısına bağlandı.

İlk zamanlarda vapurun onarılıp yeniden yüzdürülebileceği planlanmış, çalışmalar da yapılmıştı, hatta isminin değiştirilmesi düşünülmüştü.

Ancak olacak gibi değildi. Ağır hasar vardı. Sonunda onarımdan vazgeçildi ve 31 yaşındaki Üsküdar, yıl sonuna doğru hurda olarak satıldı.

Bu arada, Üsküdar vapurunun yerine Körfez halkı için Sarıyer vapuru servise konulmuştu. Fakat halk, korkudan bu vapura da binmek istemedi.

Bunun üzerine Sarıyer vapuru yeniden İstanbul’a alındı.

 

@HalicPostasi isimli Twitter hesabından alıntıdır.