5 Mayıs 2020

Konteynerler hakkında bilmeniz gereken 12 şey!

ile editör

Standart konteynerlar 20ft ve 40ft uzunluğundadır. 20ft boyundaki konteynerlar endüstri standardı (TEU twenty-foot equivalent unit  – Yirmi Ayak Eşdeğer Birimi) olarak kullanılır. İçine yaklaşık 25bin konserve veya 50bin muz alabilir. 40ft’lik bir konteynere ise 12bin den çok ayakkabı kutusu sığdırılabilir.

 

Tüm konteyner tiplerinin %90’ını “dry van” tipi standart (general purpose) konteynerler oluşturur. Bunun dışında her amaç için birbirinden farklı dökme, sıvı, gaz, gıda, sıcak-soğuk ürünler, üstü açık, yüksek, sadece altlık, havalandırmalı, sadece çerçeve veya katlanabilir gibi onlarca çeşidi vardır.

 

Standart 20ft konteyner boşken 2.2 ton ağırlık ve 33.1m3 hacime sahiptir. Toplam dolu ağırlık 30 ton’u geçemez. Ayrıca daha fazla hacime sahip 40ft highcube, 45ft highcube, 48ft, 53ft, 60ft standart dışı konteynerlar da vardır.

 

Tüm konteynerların 8 köşesinde de ISO 6346 standartlarına uygun bir istifleme-kilitleme-taşıma mekanizması vardır. 1800’lü yıllardan beri kullanılan konteynerların ilk standardizasyonu 1950’li yıllarda ABD ordusunda geliştirilmiş, 1968-70’li yıllarda uluslararası ISO standartlarına kavuşmuştur.

Aşağıdaki animasyonda twist lock bağlantısının nasıl çalıştığını görebilirsiniz

 

Dünyadaki tüm konteynerlerin %97’si Çin’de üretilmiştir.

 

Tüm konteynerların üzerinde sahibini belirten, Bureau International des Containers tarafından ISO standartlarına uygun verilen, dört harften oluşan son harfi U, J veya Z olan numara ve bunu takip eden altı haneli bir sayı ve tek haneli bir kontrol sayısı vardır.

 

Çelikten imal edilen konteynerlar yaklaşık 20 yıl olan ömürlerini tamamladıklarında eriterek geri dönüştürme maliyetleri ekonomik olmadığından geri dönüştürülmez, depo, ofis, bağ evi gibi işlerde ikinci hayatlarını yaşamaya başlarlar.

 

İçinde 20ton yük bulunan 20ft’lik standart bir konteynerin Asya’dan Avrupa’ya taşımanın maliyeti aynı yolculuğu ekonomik sınıf uçakla yapan bir kişinin masrafına eşittir.

 

Dünyanın en yoğun konteyner limanı Şangay Limanında yılda 42 milyon TEU konteyneri elleçlenir (işleme tabi tutma, yükleme boşaltma), buna en yakın Avrupa limanı olan Rotterdam Limanı yılda 15 milyon TEU, Los Angeles limanı 10 milyon TEU, Pire 5 milyon TEU, Barselona 3,5 milyon TEU konteyner elleçlenmektedir.

 

Her yıl denizlerde fırtınalar, hatalı lashing (gemiye yükün yerleştirilmesi) ve kazalar nedeni ile 1000’e yakın konteyner denizlerde kayboluyor.

 

2018 verilerine göre dünya üzerinde her yıl 5222 konteyner gemisi toplam 21.5milyon TEU konteyner taşıyor.

 

En büyük konteyner gemisinin (OOCL Hong Kong) bir kerede taşıdığı konteynerler (21.413 TEU) bir trene yüklense katar uzunluğu 130 kilometreyi aşar!